Bert Gielen / Post-doc

University of Antwerp / Ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik werk als ecoloog die de effecten van klimaatverandering op terrestrische ecosystemen bestudeert en ik maak me vooral zorgen over de snelheid waarmee de klimaatverandering zich op dit moment voltrekt. Zelfs vandaag nog, toen ik cursusmateriaal voor de studenten aan het voorbereiden was, keek ik naar de sneeuwstatistieken in de Alpen en ik was geschokt toen ik een afname van de sneeuwbedekking van bijna 9 dagen per decennium zag. Mijn vriendin en ik zijn al tien jaar geleden begonnen met actie om onze voetafdruk te verkleinen. Onze eerste beslissing was waarschijnlijk de meest fundamentele, want we kozen ervoor om een huis in het centrum van de stad te kopen. Wonen in het centrum van een stad maakt het bezit van een auto overbodig. Je kunt bijna alles met de fiets of te voet doen. Daarnaast heeft u gemakkelijk toegang tot het openbaar vervoer dat u met de rest van het land kan verbinden. Als we een auto nodig hebben om ergens ver weg te gaan, lenen we er een, of gebruiken we een van de vele platforms voor autodelen. We hebben ook een bakfiets gekocht om onze kinderen en de boodschappen te vervoeren. De volgende stap op de lijst was het beperken van de vleesconsumptie en het zoveel mogelijk kopen van lokale producten om de CO2-uitstoot van het transport te verminderen. We beperken onze vliegreizen ook door te kiezen voor bestemmingen die per fiets of trein bereikbaar zijn. Ik heb moeite om ergens een idee te krijgen van de koolstofvoetafdruk van de (voedsel)producten die ik koop. Een duidelijk “koolstof”-label (zoals het energielabel) zou naar mijn mening een grote verbetering zijn. Daarnaast moeten het openbaar vervoer en de fietsinfrastructuur, zowel binnen als buiten de steden, sterk worden verbeterd, zodat in de nabije toekomst een echte modal shift kan worden gerealiseerd. Ik verwacht van mijn regering dat zij zich ertoe verbindt de Europese klimaatdoelstellingen te halen.

Originally posted 2018-05-25 14:03:17.

%d bloggers vinden dit leuk: