Caroline Nieberding / Associate Professor

UCLouvain / Biology, Evolution, Ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als bioloog die bestudeert hoe dieren zich ontwikkelen, weet ik dat de verbazingwekkende diversiteit van het leven dat we nu op aarde hebben in gevaar is. Zestig tot meer dan 80% van alle levende dieren zijn de afgelopen drie decennia verdwenen en we staan op het punt om in een lege wereld te leven. In het verleden zijn alle dieren groter dan 14 kg uitgestorven als reactie op snelle veranderingen in het milieu, en er is geen reden om te denken dat wij, mensen, aan uitsterven zouden ontsnappen. Alle grote dieren, behalve de dieren die we eten, staan op de rode lijst van de IUCN, de staat voor uitsterven. Wij maken deel uit van de ecosystemen.
Ik ben in 2008 bij UCLouvain begonnen met de bouw van een energiezuinige klimaatruimte voor het kweken van mijn modelinsecten (https://uclouvain.be/fr/node/41492). Vroeger at ik biologisch, lokaal en met de fiets naar het werk. De afgelopen 2 jaar heb ik mijn energiegebruik op professioneel en persoonlijk vlak verder teruggebracht: * geen vliegtuigen meer voor professioneel en persoonlijk reizen, * meestal maak ik gebruik van het openbaar vervoer in plaats van onze enkele (kleine) auto, zodat we minder dan 10.000 km/jaar rijden, terwijl mijn werkplek zich op 90 km van mijn huis bevindt.

  • Het hele gezin (inclusief twee kinderen onder de 6 jaar) is gelukkig vegetariër geworden voor 95% van onze maaltijden, en we koken van los voedsel zodat ons afval 8 keer kleiner is geworden.
  • Ik koop veel minder, ik koop de meeste kleding en speelgoed van tweedehandswinkels en websites. De tweedehandswinkels en websites worden steeds mooier. * We hebben nu zonnepanelen op ons dak, die in Europa geproduceerd zijn om elektriciteit te produceren. Wij bouwen ons stadshuis verder op basis van tweedehands materiaal of materiaal uit Europa.
    Het is een feit dat ik veel geluk genereer voor mij en mijn familie door te handelen in overeenstemming met wat ik denk dat zinvol is. Wandelen, fietsen en treinvervoer geven een gevoel van vrijheid en tijd dat de meesten van ons vaker willen voelen. En de ene verandering leidt tot de volgende, het meest natuurlijk. We moeten begrijpen dat geluk niet ligt in “hebben”, maar in “zijn”: met de mensen van wie je houdt, is vaak wat mensen het meest gelukkig maakt. We moeten ook begrijpen dat we in één schuitje zitten: ieder van ons moet een bijdrage leveren, zodat de sociale rechtvaardigheid tussen ons allen behouden blijft. Hiervoor zijn krachtige stimulansen op regionaal, nationaal en Europees niveau nodig om de overgang te versnellen. We hebben een systeem van voedselproductie nodig dat onze bodem, ons water en ons lichaam niet vergiftigt en dat ook op energetisch vlak duurzaam is. We moeten ons bewust zijn van de schade die industrieën aan ons milieu toebrengen en de productie afstemmen op onze werkelijke behoeften: voor de gezondheid, voor het onderwijs, voor voedsel. Uitstekend openbaar vervoer en belastingen op persoonlijk autogebruik, zoals in Singapore, zal een verschuiving van het vervoer teweegbrengen die ons weer schone lucht voor onze kinderen zal geven. Ik zie de afgelopen maanden een toenemend aantal initiatieven in Europa. Ik zie veel jongeren en vrouwen in deze transitie-initiatieven, die misschien het best in staat zijn om het hoge niveau van kwetsbaarheid te begrijpen dat ons samenlevingsmodel heeft bereikt, en dat we elkaar nodig hebben om deze transitie door te komen. Het is de tijd voor samenwerking in verandering, en wij als wetenschappers zijn bereid om te luisteren naar en deel uit te maken van de mensen die klaar zijn voor de overgang.

Originally posted 2018-06-12 20:45:11.

%d bloggers vinden dit leuk: