Catherine Debruyne / Civil servant

SPW / Biodiversity

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Overconsumptie en onze consumptiepatronen zijn de dominante factoren die het biodiversiteitsverlies wereldwijd in de hand werken. Zonder adequate maatregelen op alle niveaus (burgers, sectoren, politiek) kan dit leiden tot een niet-duurzame uitbreiding van de landbouw, de winning van natuurlijke hulpbronnen en mineralen en de verstedelijking. Bovendien is de consument vaak losgekoppeld van de producent, waardoor de volledige impact van onze consumptiekeuzes op het verlies aan biodiversiteit wereldwijd niet zichtbaar is vanwege de afstanden die veel consumenten en producenten van elkaar kunnen scheiden.
Daarom heeft onze familie van vier personen besloten om te proberen onze voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen. We besloten om minder te kopen, om in bulk te kopen en om lokaal biologisch voedsel te kopen. We maken onze eigen huishoudelijke producten, we elimineren alle voorwerpen voor eenmalig gebruik (q-tips, papieren zakdoekjes, papieren servetten, plasticfolie, diepvrieszakjes, aluminiumfolie etc.). We proberen zoveel mogelijk tweedehands te kopen (voor kleding, meubels, elektronische apparaten…), we repareren zoveel mogelijk. We zijn geen afvallige familie, maar we proberen ons best te doen: voor het hele jaar 2018 hebben we 6 vuilniszakken geproduceerd. Meer dan 2/3 van onze tuin wordt in het wild gehouden, met hagen, struiken, inheemse bloemen gemengd met sierplanten en vele nestkasten. We gaan nog steeds met de auto werken, maar we doen zoveel mogelijk aan autodelen (gemiddeld 3 keer per week).
De grote kant van deze verandering is dat we producten kopen van veel hogere kwaliteiten en dat we nog steeds geld besparen in vergelijking met onze vorige consumptie levensstijl. Onze menu’s zijn een beetje veranderd omdat we het gebruik van niet-lokale ingrediënten beperken, maar we genieten nog meer dan voorheen van onze maaltijden. We kunnen nog steeds veel beter en we zullen proberen om onze aankopen zo verstandig mogelijk te blijven denken, met alle informatie die we hebben, in een poging om eco-effectiviteit toe te passen (probeer een positief effect te hebben) in plaats van eco-efficiëntie (probeer onze negatieve effecten te beperken).
We hebben dit niet alleen gedaan omdat het verminderen van de menselijke vraag naar land en hulpbronnen een voorwaarde is om de klimaatverandering te beperken en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen, maar ook om het menselijk welzijn en een overgang naar duurzame en inclusieve ontwikkeling te waarborgen.

Originally posted 2018-12-14 11:00:56.

%d bloggers vinden dit leuk: