Cathy Macharis / Professor

VUB-MOBI research center / Sustainable Mobility and Logistics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

In het onderzoekscentrum MOBI van de VUB, dat ik samen met mijn collega en partner Prof. Joeri Van Mierlo coördineer, werken we met een team van meer dan 100 onderzoekers aan duurzame mobiliteit en logistiek. We maken ons grote zorgen, omdat we zien dat de overgang naar een duurzamer mobiliteits- en logistiek systeem zeer traag verloopt. De transportsector is verantwoordelijk voor 32% van de CO2-uitstoot en door de voortdurend toenemende vraag naar vervoer heeft hij moeite om zijn klimaatimpact te verminderen. In onze groep hebben we gewerkt aan veel projecten die een duurzamer systeem mogelijk zouden maken: meer Bewustwording, Vermijding, Act and Shift, Anticipatie op nieuwe technologieën en betrokkenheid van de Actor.
Ik probeer natuurlijk het gesprek te lopen. In Brussel reis ik niet meer met de auto. Ik ga met het openbaar vervoer of met de fiets en ik test ook de nieuwe mobiliteitsconcepten van autodelen, delen van ritten en delen van fietsen. Thuis hebben we een elektrische en een plug-in hybride auto die ik kan gebruiken wanneer dat nodig is. Vorig jaar heb ik mezelf uitgedaagd en een jaar lang geen nieuwe kleren of schoenen gekocht en sinds die ervaring is het niet langer een gewoonte of iets wat ik leuk vind om te doen.
Sinds 4 jaar zet ik me ook in voor de duurzaamheid van de universiteit als geheel. Er is een duurzaamheidsraad opgericht en we volgen de visie van de hele instellingsaanpak. Het betekent werken aan de vier hoofdassen van de universiteit en elkaar laten versterken: onderwijs, onderzoek, werking van de universiteit zelf en bereik. We werken op dit moment aan een stappenplan om tegen 2030 een klimaatneutrale universiteit te krijgen. Onlangs is aan de VUB een reisbeleidsplan aangenomen om de CO2-impact van alle vluchten van de VUB te compenseren, het personeel van de VUB bewust te maken van de impact van het vliegverkeer en te zoeken naar alternatieven zoals spoorvervoer en teleconferencing.
Wat me zorgen baart, is dat ik nog steeds veel mensen tegenkom die het gevoel van urgentie niet zien. En dus zie je de noodzaak niet in om te handelen. Politieke of individuele belangen liggen vaak op de korte termijn, waar op de lange termijn concrete maatregelen nodig zijn waarvoor nu actie moet worden ondernomen!

Originally posted 2018-05-25 04:12:20.

%d bloggers vinden dit leuk: