David Docquier / Postdoc researcher

UCLouvain / Climatology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

De huidige uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer zal ons niet in staat stellen om op de lange termijn op een duurzame aarde te leven, aangezien deze tot ongekende klimaatveranderingen leidt. De luchtoppervlaktetemperaturen zijn tussen de pre-industriële periode en nu wereldwijd met ongeveer 1 graad gestegen. Hittegolven, droogte en hevige neerslag komen in veel landgebieden steeds vaker voor. De wereldgemiddelde zeespiegel is sinds 1993 met 3 mm per jaar gestegen. Gletsjers en ijskappen smelten op veel plaatsen. Arctisch zee-ijs trekt zich snel terug en verdunt snel. Een samenvatting van de belangrijkste lopende klimaatveranderingen is hier te vinden: https://climate.nasa.gov/vital-signs/carbon-dioxide/. Als er niet snel ambitieuze maatregelen worden genomen om de huidige opwarming van de aarde tegen te gaan, is de kans groot dat veel ecosystemen op aarde tegen het einde van deze eeuw ingrijpend zullen zijn veranderd.
Op mijn persoonlijk niveau, naast het feit dat ik als onderzoeker het zee-ijs en de wisselwerking met andere componenten van het klimaatsysteem bestudeer, heb ik een reeks veranderingen in mijn dagelijks leven doorgevoerd om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo ben ik bijvoorbeeld mijn huis aan het renoveren door het plaatsen van nieuwe ramen met driedubbel glas en het isoleren van het dak en de muren. Hierdoor kan ik mijn energieverbruik aanzienlijk verminderen, met als gevolg een lagere uitstoot van broeikasgassen. Ook heb ik onlangs mijn vervoersmiddel veranderd door de bus te nemen voor mijn dagelijkse woon-werkverplaatsingen. Ook probeer ik de fiets zoveel mogelijk te gebruiken voor korte afstanden. Een van de moeilijkheden waarmee elke motorrijder in Brussel wordt geconfronteerd, is het gebrek aan aangepaste infrastructuur en de grote aanwezigheid van auto’s en vrachtwagens op straat.
De lopende jeugdwandelingen voor het klimaat in België (en andere plaatsen in de wereld) vormen het bewijs dat de bevolking zich goed bewust is van de huidige klimaatveranderingen. Maar wat we echt nodig hebben is dat iedereen op zijn of haar persoonlijke niveau actie onderneemt om zijn of haar ecologische voetafdruk te verkleinen, en dat is meer dan opvallend op straat. We moeten niet wachten op een sterke politieke actie, maar anticiperen op alle niveaus van de samenleving (thuis, op het werk, op straat, met vrienden, enz.). Een mooi hulpmiddel om je eigen koolstofarme scenario voor 2050 te bouwen is hier te vinden: https://www.climat.be/2050/en-be/build-your-own-scenario/webtool-my2050/.

Originally posted 2018-07-02 15:36:02.

%d bloggers vinden dit leuk: