Denis-Gabriel Caprace / PhD Student

UCLouvain / Fluid Dynamics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Voor mijn onderzoek op het gebied van stromingsleer heb ik het voorrecht om elke dag met supercomputers te werken. Ze stellen me in staat om grote hoeveelheden gegevens te verwerken die ik op geen enkele andere manier kon analyseren.
Maar net als elke andere computer, verbruiken ze energie. Ten eerste omdat de productie van elektronica veel energie en middelen vergt. Ook omdat er stroom nodig is om een computer te laten werken en nog meer om gegevens op een cloud/online opslag te bewaren. En ten slotte, omdat de correcte verwijdering van deze computers energie vergt.
Toch heeft of wil iedereen vandaag de dag een PC, een laptop en/of een smartphone. Steeds meer mensen gebruiken Dropbox, Google Drive, etc. om hun gegevens op te slaan. Steeds meer mensen plaatsen foto’s of video’s op WhatsApp, Facebook, etc. Dit alles komt overeen met een enorme en toenemende vraag naar energie. Wanneer wetenschappelijke studies dus aantonen dat het dringend noodzakelijk is het energieverbruik van de mens te verminderen, is het doelbewuste en ongecontroleerde gebruik van deze technologieën een probleem.
Er zijn inderdaad steeds meer individuen op aarde. We moeten dus allemaal gematigd zijn.
Dit betekent niet dat ik niet moet stoppen met het gebruik van technologieën, maar ik gebruik ze persoonlijk met parsimonie: Ik sluit mijn computer wanneer het mogelijk is, ik vervang mijn elektronische apparaten niet, tenzij ze echt kapot gaan, ik bewaar mijn gegevens niet lang online, ik plaats geen foto’s en video’s op sociale netwerken, ik houd mijn mailbox netjes…
Maar het gaat hier niet alleen om technologie. Gematigd zijn betekent voor mij ook vegetariër zijn, vegetariër zijn, lokaal eten kopen, geen auto bezitten, niet op een vliegtuig springen zoals je met de metro gaat,….
En misschien ook geen kinderen krijgen? Dit is een nog moeilijker besluit om te nemen.
Het is zeker: we moeten onze manier van leven veranderen als we de milieuramp willen voorkomen. We moeten minder consumeren, we moeten minder vervuilen. En we moeten mensen leren hoe ze dat moeten doen.
Onderwijs, te beginnen op de basisschool, is het belangrijkste aspect van de overgang. Iedere burger moet weten hoe gematigd en redelijk te zijn, en waarom het er echt toe doet.
De tijd van ‘oneindige groei’ is voorbij: de politiek moet die paradigmawisseling erkennen en dienovereenkomstig maatregelen nemen.

Originally posted 2018-09-09 02:33:11.

%d bloggers vinden dit leuk: