Eric PIRARD / Full Professor

University of Liege / Geological Engineer – Mineral Resources- Geostatistics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

We leven op een planeet met beperkte grondstoffen in termen van mineralen en metalen, maar ondanks veel alarmerende berichten zijn er nog veel grondstoffen te ontdekken.
Mijn grootste zorg heeft dus niet zozeer te maken met een mogelijk tekort in de nabije toekomst, maar met ons niet-duurzame “take-make-dispose” gedrag.
Ik zou willen dat we in de toekomst herinnerd worden als de generatie die echt een meer circulaire economie heeft geïnitieerd en niet als de BIC-generatie.
Daarom moeten we de uitdagingen van de circulaire economie op een sociaal verantwoorde en ecologisch duurzame manier aanpakken.
We zullen meer metalen moeten ontginnen om de e-mobiliteit en de energetische transitie tot een realiteit te maken, dit vereist innovatie. Belangrijker nog, we zullen onze producten volledig moeten herontwerpen om ze langer mee te laten gaan, gemakkelijk te repareren en te recycleren tegen minimale energiekosten. Als consument zullen we de keten moeten afremmen door vintage producten te koesteren en af te zien van het kopen van nieuwe producten.
In mijn manier van leven probeer ik zo gematigd mogelijk te verwarmen (eventueel aan een trui trekken), ik probeer geen misbruik te maken van waterbronnen (om de twee dagen een douche nemen is redelijk), ik probeer niet-onmisbare opties zoals airconditioning en kwetsbare elektronica in auto’s te vermijden, ik vecht tegen het oververpakken van goederen, ik maak gebruik van samenwerkingswebsites om manieren te vinden om apparatuur te repareren, enz.
Mijn auto is nu 10 jaar oud en heeft een kleine benzinemotor. Ik zal het zo lang mogelijk houden!
Als we een meer circulaire economie willen bereiken, moeten we beslist krachtige politieke besluiten nemen om een verbod in te stellen op sommige producten die kwetsbaar zijn, onmogelijk te repareren, ingebedde elektronica of composietmaterialen bevatten die niet verplicht zijn. We moeten belastingen heffen op niet-verwijderbare batterijen, niet-vervangbare verbruiksgoederen, enz. Ik noem dit een degraded value tax (in tegenstelling tot de klassieke BTW!). De functionele economie lijkt een veelbelovend model om de consumptie en de versnippering van hulpbronnen te vertragen.
Ook hier is het grootste probleem niet de beschikbaarheid van middelen, maar de manier waarop we ze gebruiken.
Onze planeet is als een groot deegspel….als we alle kleuren (grondstoffen) door elkaar halen is het het einde van de wereld. Laten we de entropie uitstellen (of moet ik antropie schrijven ;-).

Originally posted 2018-05-22 22:07:59.

%d bloggers vinden dit leuk: