Geneviève Lacroix / Head of ecosystem Modelling team

Royal Belgian Institute of Natural Sciences / Oceanographer, ecosystem modelling

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als oceanograaf ben ik vooral bezorgd over de negatieve gevolgen van overbevissing, microplastics, aantasting van habitats, stijging van de temperatuur van het zeewater, verzuring, eutrofiëring, chemische verontreiniging, … op de diensten van het mariene ecosysteem en de biodiversiteit. Meer in het algemeen maak ik me zorgen over het verlies aan biodiversiteit (insecten….), het gebruik van chemische meststoffen, pesticiden en herbiciden, afval (voedsel, energie…), junkfood en luchtverontreiniging.
Hier zijn enkele acties die ik in mijn dagelijks leven heb uitgevoerd om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan het verbeteren van de duurzaamheid voor de volgende generaties.

  • We wonen in een bioklimatologisch huis (zonnewarmte dankzij een zuidelijke oriëntatie en grote ramen, warmtepomp, houtkachel, regenwateropvang, groendak). Onze elektriciteit is afkomstig van een leverancier van groene energie voor de burger en we installeren momenteel fotovoltaïsche panelen om in onze elektriciteitsbehoeften te voorzien – In de tuin bieden we ruimte voor biodiversiteit (natuurvijver, stenen muren, hagen, bloemenweide). Onze moestuin en boomgaard voorzien ons van de meeste groenten, kruiden en fruit die we nodig hebben. Het overschot is ether aangeboden aan familie en vrienden of verwerkt (sappen, ingeblikt voedsel, jam, drogen….). De tuin is volledig biologisch; hij wordt bemest met onze eigen compost, zelfgemaakte mest en natuurlijke meststoffen – We eten biologisch voedsel, van het seizoen en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd (~80%). We eten 3-4 keer per week vlees, in kleine porties en uit respectvolle landbouw. We koken van rauwe producten en gebruiken bijna nooit verwerkte producten.
  • Ik maak een deel van de huishoudelijke en cosmetische producten van ruwe en natuurlijke ingrediënten. Voor het winkelen gebruik ik herbruikbare tassen, eigen containers.
  • Ik gebruik een alternatieve zoekmachine (Lilo, https://www.lilo.org) die het mogelijk maakt om mooie projecten te ondersteunen.
  • Ik steun verenigingen of initiatieven die ik vind in overeenstemming met mijn overtuigingen (bv. Nature et progress, Natagora en door middel van groeifinanciering).
    Ik ben ervan overtuigd dat alle individuele acties belangrijk zijn en nodig zijn, maar we hebben ook sterke politieke toezeggingen nodig om de situatie te verbeteren. Op lokaal/Belgisch niveau hebben we meer betrokkenheid van de burger bij het bestuur nodig en bijvoorbeeld meer steun voor thermische renovatie van gebouwen, voor openbaar vervoer, fietspaden en het stopzetten van de steun voor bedrijfswagens. Op EU-niveau hebben we dringend behoefte aan strengere wetgeving tegen oververpakking/kunststofverpakking, voedselverspilling, schadelijke cosmetica, het gebruik van chemische meststoffen/bestrijdingsmiddelen/herbiciden, en krachtige steun voor de omschakeling naar biologische landbouw en voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Het gebruik van oude soorten zaden moet worden toegestaan.

Originally posted 2019-01-24 19:16:35.

%d bloggers vinden dit leuk: