Gilles Vandewalle / Chercheur Qualifié FNRS

ULiège / Neuroscience

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Nieuwe verlichtingstechnologieën, d.w.z. LED’s, zouden de energie die nodig is voor licht aanzienlijk moeten hebben verminderd. Toch is het lichtgebruik verbreed, zijn de verlichtingssystemen intenser en zijn LED’s overal aanwezig. Lichtvervuiling is een belangrijk probleem, in de eerste plaats omdat het de dieren in het wild verstoort: zo sterven er jaarlijks tientallen miljoenen vogels omdat ze de ramen van wolkenkrabbers in de steden raken, insecten sterven omdat ze niet in de buurt van een gloeilamp rusten, dieren slapen en zich niet correct voortplanten, enz. enz. enz. enz. De mens wordt ook negatief beïnvloed door licht, krijgt te veel licht op het verkeerde moment, bijvoorbeeld ’s avonds, en slaapt minder, wanneer een slechte nachtrust gepaard gaat met een verhoogd risico voor veel gezondheidsproblemen. Wat het klimaat betreft, is lichtvervuiling belangrijk omdat het een enorme verspilling van energie is. Het laat zien hoe technologieën altijd worden gepresenteerd als oplossingen om het energieverbruik te verminderen als ze het altijd mogelijk maken om het gebruik te vergemakkelijken en de energiebehoefte te vergroten. Nieuwe verlichtingstechnologieën moeten en kunnen het menselijk georiënteerde en intelligente licht echt dienen om de gezondheid en de reserve-energie te verbeteren in plaats van het licht overal en altijd te plaatsen.
In mijn dagelijks leven probeer ik (uiteraard) licht te sparen, maar ook energie in het algemeen (verwarming, papierprint, eten, etc.). Ik heb een fiets gekocht voor mijn labo om rond de campus te gaan (de campus van Luik is groot), mensen te ergeren om beide zijden te bedrukken, labmateriaal te hergebruiken, enz. Thuis kopen we voornamelijk lokaal en/of biologisch, we maken onze eigen zeep, we hergebruiken plastic en papieren zakken, we kopen niet te veel verpakkingsmateriaal, we gebruiken regenwater voor toilet en wasserij, we kopen geen kant-en-klaarmaaltijden, we hebben maar één auto. Toch denk ik dat we nog steeds te veel gebruik maken van de auto, we zijn onlangs met het vliegtuig op vakantie gegaan, we zijn soms minder waakzaam en kopen eten van de andere kant van de wereld, we gaan soms naar fastfoodrestaurants. Dus we doen ons best, we zijn niet extreem en soms incoherent.
We moeten ons energieverbruik door tien delen om op de juiste weg te zijn. Ik denk niet dat de eenvoudige burger dit alleen kan doen. Bovendien is de industrie het echte probleem, niet het binnenlandse energieverbruik. Regeringen moeten impopulaire wetten opleggen. Het eerste wat je moet doen, is volgens mij, om te regeren over reclame. Het ligt aan de basis van onze problemen, het transformeert onze waarden (wat is een waardevol persoon of iets om te doen), en stimuleert verspilling en consumptie.

Originally posted 2018-04-30 16:33:27.

%d bloggers vinden dit leuk: