Jean-Francois Bastin / Postdoc

ETH-Zurich; ULB / Global change ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik werk aan het aanpakken van de klimaatverandering vanuit het fundamentele begrip van de wereldwijde bos-ecologie.
Ik bestudeer de impact van de klimaatverandering op de globale toestand van de bossen (koolstof, biodiversiteit, …) en ik bestudeer ook hoe deze veranderingen het klimaat zouden beïnvloeden (verandering in de fenologie, fotosynthese, ademhaling).
Het belangrijkste werk dat ik momenteel aan het ontwikkelen ben, betreft de schatting van de draagkracht van de bomen op aarde. Mijn doel is hier een globale beoordeling te geven van het belang van bosherstel in de strijd tegen de klimaatverandering. Het is mijn bedoeling om op die weg verder te gaan, in die zin dat ik als wetenschapper graag zou zien dat mijn werk als wetenschapper een directe bijdrage levert aan de strijd tegen de klimaatverandering.
Ik zie mijn werk op het raakvlak tussen fundamentele en toegepaste wetenschappen.

Ik wil dat mijn werk direct begrijpelijk is voor het publiek. Ik geloof niet meer in de link [wetenschappers -> beleidsmakers -> politici -> politiek -> burgers (cf. VN-instellingen, waar ik 2 jaar heb gewerkt). Ik denk dat wij als wetenschappers nu rechtstreeks met het publiek kunnen communiceren, zodat de maatschappij de politiek in de juiste richting dwingt. Maar daarvoor moeten wij, als wetenschappers, een grotere verantwoordelijkheid nemen in de manier waarop we onze resultaten communiceren. Onze resultaten moeten door de burgers worden begrepen.
Ik ben ook van plan om mijn persoonlijke voetafdruk zo veel mogelijk te beperken (ik zit tussen Zürich en Brussel, en ik neem alleen de trein). Ik zal proberen om alleen met lokaal voedsel te eten, de hoeveelheid vlees die ik eet te verminderen, het gebruik van elektriciteit te beperken.
De belangrijkste moeilijkheden die ik tegenkom, zijn gewoon gewoon gewoonweg gewoontes die in mij of in onze samenleving sterk in de weg staan. Waarom zijn plastic zakken nog steeds toegestaan? Waarom wordt het openbaar vervoer niet beter ontwikkeld? Waarom hebben we geen propre fietspaden? Waarom kunnen we geen betere online conferentie en workshop houden? etc. etc. etc. etc. etc. Sommige stappen zijn moeilijk te nemen omdat we moeten handelen ondanks het bestaande beleid, dat niet echt helpt. Het zou veel gemakkelijker zijn als we aangemoedigd zouden worden door de staat…. die in plaats daarvan kostbare tijd verliest in het onderhouden van een systeem dat onze planeet vernietigt….
Klimaatverandering gaat over de lange (niet zo lang meer eigenlijk) termijn. Het politieke systeem is niet gebouwd om beslissingen op lange termijn te bevorderen. Het is tijd om het politieke systeem te heroverwegen en opnieuw op te bouwen, zodat de lange termijn wordt bevoorrecht tegenover de korte termijn.

Originally posted 2018-04-30 22:43:02.

%d bloggers vinden dit leuk: