Jean-Pascal van Ypersele / Former IPCC Vice-Chair / Professeur en Climatologie

UCLouvain / ancien vice-président du GIEC

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn zorg, die me soms ’s nachts wakker houdt, is dat wij mensen de bewoonbaarheid van de enige bewoonbare planeet in het zonnestelsel bedreigen. De planeet zelf is prima, het is gewoon een stuk rots. Het gaat om de toekomst van het leven aan de oppervlakte. Dit geldt ook voor onze eigen soort, die zo afhankelijk is van de biodiversiteit en een stabiel klimaat. Op dit moment zagen wij (vooral het rijkste deel van de wereldbevolking) de tak waar we allemaal op zitten.

Onze (mijn vrouw en ik) manier van leven is afgestemd op mijn zorgen, omdat we deze in wezen hebben gedecarboniseerd. We hebben onze woningisolatie sterk verbeterd en onze olieketel vervangen door een geothermische warmtepomp. Onze PV-panelen dekken ons volledige elektriciteitsverbruik, inclusief dat van de warmtepomp en van mijn kleine elektrische auto. We eten heel weinig vlees, en dan is het van hoge kwaliteit en lokaal. We bevorderen de biodiversiteit in onze tuin (bijen, kikkers, bomen, bloemen, groenten, geen pesticiden). Onlangs zijn we op vakantie geweest op Corsica, met de trein en het schip in plaats van te vliegen: het was geweldig! Ik besteed veel van mijn tijd om mijn klimaatkennis ten dienste van de maatschappij te stellen, door les te geven aan de UCLouvain, lezingen te geven, jongeren, bankiers, vakbondsmensen, zakenmensen, priesters of vrijmetselaars, journalisten en beleidsmakers te adviseren over de urgentie waarmee we worden geconfronteerd en wat we er allemaal aan kunnen doen. Ik blijf het IPCC zo veel mogelijk dienen en heb een Franstalig informatieplatform over de werkzaamheden van het IPCC opgericht: www.plateforme-wallonne-giec.be

Het was niet zo moeilijk om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, want ik heb de kennis en het salaris dat ik heb. Mijn zorg is dat iedereen in staat moet zijn om hetzelfde te doen en een comfortabel, betaalbaar en weinig belastend leven te leiden. Anders zullen onze inspanningen tevergeefs zijn.

Om dit mogelijk te maken, moeten beleidsmakers de moed hebben om alle vormen van vervuiling strikt te reguleren en alle vervuilers veel meer te laten betalen dan nu het geval is. Om te voorkomen dat de ongelijkheid toeneemt, moeten de ingezamelde middelen worden gebruikt om een economie en samenleving op te bouwen waarin niemand achterblijft en een lagevoetafdrukeconomie en -samenleving wordt opgebouwd. Op die manier kunnen de jongeren die vandaag de dag marcheren en staken op school een toekomst tegemoet gaan. We moeten ook samenwerken en onze kennis en middelen delen met de ontwikkelingslanden, zodat zij ook kunnen profiteren van een goed leven op deze prachtige planeet, zonder de ecosystemen op deze planeet te doden.

U kunt meer te weten komen via mijn website www.climate.be/vanyp, en door mijn Twitter (www.twitter.com/JPvanYpersele) en Facebook (www.facebook.com/JPvanYpersele  accounts te volgen.

Originally posted 2018-06-08 04:54:33.

%d bloggers vinden dit leuk: