Joeri Van Mierlo / Professor

Vrije Universiteit Brussel – MOBI / Engineering sciences – Electric Vehicles

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn partner, Prof. Cathy Macharis, en ik coördineren het onderzoekscentrum MOBI van de VUB, een team van meer dan 100 onderzoekers die werken aan duurzame mobiliteit en logistiek (http://mobi.vub.ac.be). We maken ons grote zorgen, omdat we zien dat de overgang naar een duurzamer mobiliteits- en logistiek systeem zeer langzaam verloopt. Ik maak me ook zorgen over de trage marktopname van elektrische voertuigen.
Voor het kopen van ons huis zochten we in een straal van 5 kilometer rond de VUB, want in de file staan en veel CO2 uitstoten, dat hebben we niet gekregen. We hebben in Schaarbeek een herenhuis gevonden met een directe tramverbinding met de VUB en de fiets is net zo gemakkelijk.
We hebben ons huis gerenoveerd: goed geïsoleerde ramen, nieuwe goed geïsoleerde achtergevel, hoog rendement condensatieketel voor verwarming. Elke keer dat een lamp stuk gaat, wordt deze vervangen door een LED-lamp.
We hebben een elektrische en een plug-in hybride auto. Wij laden met groene energie. Helaas was het dak van ons huis te klein om zonnecellen te plaatsen. We hebben deze zonnecellen in ons chalet in de Ardennen, dat een volledig autonoom huis is (regenwater om te douchen, zonne-energie voor elektriciteit).
Cathy is vegetarisch, onze kinderen eten weinig vlees en gemotiveerd door de laatste manifestaties van de jeugd, smaakt vlees minder dan voorheen voor mij.
Voor ons werk moeten wij, en onze medewerkers, veel vliegen. Daar wordt ook aan gewerkt. Cathy heeft, als voorzitter van het duurzaamheidsbestuur van de VUB, een reisbeleidsplan laten aannemen door de VUB om de CO2-uitstoot van alle vliegtuigvluchten van de VUB te compenseren en de VUB-medewerkers bewust te maken van de impact van het luchtverkeer en alternatieven te zoeken zoals spoorvervoer en teleconferencing.
Decennialang hebben we beleidsondersteunend onderzoek uitgevoerd en talrijke rapporten geschreven over duurzame mobiliteit en logistiek, alsook over de milieu-impact van verschillende voertuigtechnologieën. Deze studies worden meestal uitgevoerd in opdracht van de federale en gewestelijke overheden. De uitdaging is om deze wetenschappelijke studies te vertalen in politieke beslissingen. Andere belangen staan de uitvoering soms in de weg. Politieke belangen liggen vaak op de korte termijn, waar op de lange termijn concrete maatregelen nodig zijn waarvoor nu actie moet worden ondernomen!

Originally posted 2019-03-19 18:51:26.

%d bloggers vinden dit leuk: