Luc Janssens de Bisthoven / Coordinator of CEBioS programme

Royal Belgian Institute of Natural Sciences / Biodiversity and development cooperation

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik ben zeer bezorgd en bewust van de klimaat- en biodiversiteitscrisis waar we vandaag de dag mee te maken hebben en dat maakt me nogal pessimistisch. Vooral als ik op het platteland of in de bossen in België wandel, mis ik enkele vogelgeluiden die ik in mijn jeugd, zo’n 40 jaar geleden, heb gehoord. Wat is 40 jaar voor de natuur, voor de evolutie, voor ecosystemen? Dat toont aan hoe acuut de crisis is. Het gebrek aan kleine vliegjes op de autoruiten is een goede indicator voor de dramatische afname van insecten. Dit verklaart waarschijnlijk het verdwijnen van vogels. Maar ook veel vogels zijn trekvogels en kunnen ook in hun winterverblijf bedreigd worden. Ik herinner me nog tientallen dode vogels op een weg in Senegal na een massale spray door een vliegtuig met insecticiden tegen een enorme zwerm sprinkhanen, en dat was in 1986! Ik maak me ook grote zorgen over het gebrek aan gevoel van urgentie bij een generatie die nooit het ‘gevoel van verwondering’ heeft ervaren bij het horen van, zeg maar een leeuwerik hoog in de lucht. De verdwijning is niet alleen fysiek, maar ook in het collectieve geheugen en het imaginaire. Voor mij zijn biodiversiteit en klimaatverandering niet te scheiden. Ik bewonder en moedig de ‘bosbrossers’ aan.
Ik voel me nogal hulpeloos: we hebben nog steeds een auto, maar ik woon in Brussel, en ik maak gebruik van het openbaar vervoer. Ik vlieg nog steeds veel voor mijn werk en privé. Mijn vrouw en ik eten vooral groenten en vis, maar soms ook wat vlees. We proberen zoveel mogelijk bio te kopen, maar raken gefrustreerd door de plastiek verpakking van de bioproducten! Toch zijn we erin geslaagd om ons plastic afval aanzienlijk te verminderen, omdat we onze kleding wassen met een aantal natuurlijke producten en ons leidingwater filteren. We maken ook gebruik van de gemeentelijke dienst om het organisch afval mee te nemen, en gebruiken veel of organisch afval voor onze tuincompost. Dit alles bij elkaar betekende een drastische vermindering van ons afval tot een derde, heel spectaculair zelfs!
We hebben veel bloemen en enkele fruitbomen geplant in onze stadstuin en we houden de gevallen bladeren als beschermlaag, wat veel insecten en vogels aantrekt. We zien een mooie transformatie van onze tuin. Een insectenhotel trekt ook de zeldzame bijen aan. Dit geeft mij enige hoop, dat we allemaal een bijdrage kunnen leveren op ons kleine individuele niveau. De politici moeten meer moed hebben om onze samenleving naar een circulaire economie te leiden.

Originally posted 2018-08-02 03:43:52.

%d bloggers vinden dit leuk: