Ludovic Bequet / Researcher

UNamur / Development Economics

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Het is van cruciaal belang geworden om een nieuw kader te bieden voor de economische ontwikkeling van opkomende en ontwikkelingslanden. Vandaag de dag streven miljarden mensen ernaar om op de Amerikaanse manier te leven en beginnen dat te doen. We weten al welke rampzalige gevolgen zo’n levensstijl heeft wanneer slechts enkele honderden miljoenen mensen deze levenswijze aannemen. Wat zal het zijn als een aanzienlijk deel van de Chinese en Indiase bevolking zich bij hen voegt? Internationale samenwerking op milieugebied is nog nooit zo belangrijk geweest, gezien de urgentie van de situatie en de verschillende verantwoordelijkheidsniveaus van de verschillende landen.
Ik ben van mening dat er in onze ontwikkelde landen veel meer inspanningen moeten worden geleverd om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, met name in de beter gesitueerde lagen van de bevolking.
Dit impliceert een daling van de consumptie (vooral opvallende consumptie), in de luchtvaart en misschien ook een verschuiving naar een meer vegetarisch dieet.
Ik ben de afgelopen jaren begonnen met het doorvoeren van deze veranderingen in mijn leven, maar ik heb me gerealiseerd dat het vermoeiend, frustrerend en zelfs nutteloos kan blijken te zijn in een samenleving die niet tegelijkertijd verandert.
Daarom denk ik dat het tijd is om de grondwaarden van onze samenleving te heroverwegen: Wat willen we als samenleving? Wat is succes? Wat is de betekenis van een goed leven? Dit vereist van ieder van ons dat we weer naar binnen gaan, ons opnieuw verbinden met onszelf, onze vooroordelen in twijfel trekken en onze angsten onder ogen zien.
Structurele veranderingen in de samenleving zijn hard nodig om te komen tot een duurzamere en rechtvaardigere toekomst. Dergelijke institutionele veranderingen gaan echter hand in hand met individuele veranderingen, niet zozeer in onze dagelijkse gewoonten en ons winkelgedrag, maar in hoe we naar de wereld kijken en ermee omgaan.

Originally posted 2018-11-25 20:34:04.

%d bloggers vinden dit leuk: