Nathan Terseleer / Research associate

RBINS – OD Nature / Oceanography

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

De studie van de oceanen geeft een indrukwekkend beeld van de ernst en de alomtegenwoordigheid van de impact van menselijke activiteiten op natuurlijke systemen (aantasting van de zeebodem, klimaatverandering, vervuiling, aantasting van de biodiversiteit, verdwijnende habitats, zuurstofgebrek, …). Er doen zich zoveel tragedies voor – niet alleen ten koste van de natuurlijke systemen, maar ook van ons welzijn, aangezien essentiële ecosysteemfuncties voor de menselijke samenleving worden bedreigd. Net als op het land zijn de industriële activiteiten, die op grote schaal schadelijke gevolgen hebben voor de systemen, grotendeels verantwoordelijk. Dit vraagt om radicale veranderingen en beperkingen, wat nog een andere constatering onderstreept: de politieke wil blijft ver achter en de particuliere sector verhindert dat de noodzakelijke aanpassingen ten voordele van iedereen worden doorgevoerd.
Naast de structurele veranderingen die op politiek-economisch niveau moeten worden doorgevoerd, ben ik blij dat ik veranderingen in ons dagelijks leven kan doorvoeren op het niveau van ons kleine gezin, want die zijn zeer bevredigend en spannend:
– we consumeren voornamelijk in een lokale, biologische winkel: smakelijker, goedkoper, gezonder, sneller, sneller, zonder verspilling, en het ondersteunt de lokale economische actoren;
– we verbouwen groenten, fruit en kruiden in onze tuin, die vrij natuurlijk en wild is (meer schoonheid, meer biodiversiteit, meer plezier, minder werk);
– we hebben meegewerkt aan een collectief landbouwproject, met energiezuinige huizen, om ecologische landbouw te implementeren in een gezonde en mooie omgeving (spannend levensproject!);
– we hebben onze tv verlaten – we brengen tijd door met lezen en praten in plaats van te worden gezegd wat we moeten kopen of denken;
– wij stemmen en steunen een politieke partij die zich richt op de kwaliteit van ons milieu en ons leven en op het welzijn van de meerderheid en niet zozeer op de economische welvaart van een paar mensen…..;
– kopen we tweedehands;
– we discussiëren, wisselen en debatteren veel, en we ontdekken nieuwe ideeën;
– …en dat doen we graag. Dit geeft een gevoel van vrijheid.
Het grootste probleem bij het doorvoeren van verantwoorde veranderingen komt van het huidige systeem, dat het moeilijker maakt om alternatieven te ontwikkelen (bijvoorbeeld bestaande regels ten gunste van gevestigde actoren, kunstmatig lage prijzen, kosten van door de samenleving ondersteunde externe effecten, oneerlijke subsidies en het belastingstelsel, …).
De geïdentificeerde sleutelveranderingen: voor de maatschappij, dat mensen veranderingen verzamelen en collectief doorvoeren, omdat dit een bron van hoop en geluk is; op politiek niveau, dat politici luisteren naar wetenschappers (de echte, niet de technowetenschappers) en de mensen, in plaats van naar de privébelangen.

Originally posted 2018-11-01 21:43:19.

%d bloggers vinden dit leuk: