Olga Szczodry / Biodiversity & Monitoring Expert

WWF Belgium / Biodiversity; Animal Behaviour

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn belangrijkste punt van zorg is het dramatische verlies aan biodiversiteit waarmee we overal ter wereld worden geconfronteerd en het feit dat deze effecten worden versterkt door de klimaatverandering en vice versa. Het is des te zorgwekkender om te weten dat onze samenlevingen afhankelijk zijn van de biodiversiteit, via haar rol in het functioneren van ecosystemen.
De acties die ik heb uitgevoerd zijn om mijn carrière vorm te geven, zodat ik dagelijks aan het onderwerp kan werken.
Ook probeer ik een duurzamere levensstijl te leven om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen:
Ik ben vegetariër; ik maximaliseer het gebruik van het openbaar vervoer; ik ga naar een biologische winkel die niet-verpakte lokale seizoensproducten verkoopt; ik koop gelabelde artikelen (Msc, Bio, Fsc, ….); ik koop tweedehands kledij/meubilair en laat de beschadigde repareren; maak mijn eigen ‘hygiënische’ producten, verkort de verwarmingsduur en -temperatuur, heb ledlampen, waterbesparende douche, enz.
Bovendien probeer ik ‘minimalistisch’ te leven: niet te veel objecten in mijn flat, niet te veel kleren die dezelfde functie hebben, enz.
Tot slot laat ik mijn gemeenschap het voorbeeld zien (zonder er met de vinger naar te wijzen): ik denk dat het mijn grootste impact is omdat velen van hen hun vleesconsumptie drastisch hebben verminderd, in meer ‘bio’ voedsel of nul afval zijn beland.
Moeilijkheden die ik tegenkom zijn :

  • Het verkrijgen van betrouwbare informatie (er zijn zoveel tegenstrijdige informatiebronnen) om een analyse maken van de verschillende bestaande labels, energieleveranciers, of van de duurzaamheid van banken
  • Om gebruik te maken van het openbaar vervoer in kleinere steden, dorpen
  • De fiets gebruiken in Brussel (de rijbanen worden gedeeld met bussen, voor mij is het een onzin)
    Er vinden belangrijke veranderingen plaats. Mensen zich ervan bewust worden dat we voor onze planeet moeten zorgen (meer over het klimaat dan over de biodiversiteit op dit moment, maar we werken eraan), maar we hebben ook politici nodig om de moed te hebben om ingrijpende veranderingen aan te brengen in het systeem waarin we leven en om ons naar een ander systeem van waarden te laten overstappen. Ultra-kapitalisme, dus eeuwige groei, is een logische onzin op een eindige planeet en het is tijd om het paradigma te veranderen.

Originally posted 2018-08-15 09:40:09.

%d bloggers vinden dit leuk: