Olivier Hardy / FNRS Researcher

Université libre de Bruxelles / Bioingeneer, plant geneticist

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik bestudeer de diversiteit van Afrikaanse planten. Mijn wetenschappelijk onderzoek stelt me in staat om omgevingen te ontdekken met een opmerkelijke biodiversiteit, zoals tropische bossen, maar ook om te zien waar deze biodiversiteit grotendeels is verdwenen door overexploitatie. Deze aantasting van het milieu baart mij zorgen, vooral wanneer deze alleen ten goede komt aan particuliere of onmiddellijke belangen zonder aandacht te besteden aan de gevolgen op langere termijn. Het tempo van het uitsterven van soorten is in de loop van een eeuw drastisch gestegen en zal waarschijnlijk verder versnellen als gevolg van de klimaatverandering en de vervuiling. Uitgestorven soorten gaan voor altijd verloren, maar ons bestaan hangt af van een groot aantal soorten om ons te voeden, te genezen, te kleden, te kleden, te beschermen, enz…. en niemand kan voorspellen welke nieuwe soorten de toekomstige generaties ten goede zullen komen. Uit het onderzoek van mijn team blijkt dat we slechts ongeveer de helft van de boomsoorten uit Centraal-Afrika hebben geïdentificeerd, en onze kenniskloof is nog veel dieper voor insecten of bodemmicro-organismen. Als we er niet in slagen de biodiversiteit, een erfgoed van miljoenen jaren van evolutie, in stand te houden, zullen de mogelijkheden voor onze kleinkinderen aanzienlijk afnemen.
Wat moet ik dan doen? Persoonlijk maak ik mijn dagelijkse verplaatsingen per fiets en trein, ik heb geïnvesteerd in de isolatie van mijn huis, een pelletketel en zonnepanelen, ik heb de voorkeur gegeven aan reizen per trein in plaats van per vliegtuig wanneer dat mogelijk is, ik probeer vooral voedsel te kopen dat zonder pesticiden wordt geproduceerd, ik eet weinig vlees, ik composteer plantaardig afval en sorteer zoveel mogelijk wat er overblijft, en ik investeer mijn spaargeld in ethisch verantwoorde investeringen.
Maar in veel opzichten beperkt de huidige maatschappij de milieuvriendelijke keuzes: veel niet-recycleerbare oververpakkingen, minder en duurder langeafstandstreinaanbiedingen door goedkope vluchten, duurdere “eco”-producten door een gebrek aan beleid om de kosten van milieuschade te integreren in de prijzen van de producten, … en deze keuzes zijn nog kleiner voor mensen met een laag inkomen.
De mens is volledig in staat de natuurlijke hulpbronnen te exploiteren zonder ze te vernietigen, zelfs in de context van intensieve en productieve exploitatie, zolang hij het belang van de overdracht van de natuurlijke omgeving waarvan hij heeft geprofiteerd aan toekomstige generaties, maar wel op prijs stelt. Waar bijvoorbeeld de biodiversiteit is verwoest door grootschalige monoculturen, had een groot deel ervan in stand kunnen worden gehouden door een netwerk van ecologische corridors en beschermde natuurlijke habitats te plannen. Enorme vooruitgang kan worden geboekt door de toekomst van de mensheid centraal te stellen in de politieke keuzes en door het belang van de kwaliteit van het milieu en het behoud van de biodiversiteit voor deze toekomst te erkennen.

Originally posted 2018-06-09 17:35:23.

%d bloggers vinden dit leuk: