Patrick Gerin / Professor

UCLouvain / Biosciences engineering

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn zorgen

 • De verkeerde informatie van veel van mijn medeburgers over de gevolgen (voor of tegen het milieu) van alledaagse handelingen die nu als “normaal” worden beschouwd (en die pas in de jaren zestig van de vorige eeuw plaatsvonden).
 • Het gebrek aan visie van onze politieke “leiders” (eerder “volgelingen”), wiens standpunten/besluiten de nadelen van de energietransitie ophopen, in plaats van voort te bouwen op de voordelen ervan (economisch, sociaal, ecologisch).
  Persoonlijke acties
 • Energie: Ik ontwierp een zeer goed geïsoleerde woning, met 100% hernieuwbaar sanitair warm water en verwarming (zonne-energie + hout, dubbele verbrandingsketel (= “schoon”), + groene stroom via een burgercoöperatie). Een deel van mijn tuin wordt gebruikt om in al mijn houtbehoeften te voorzien en tegelijkertijd een toevluchtsoord voor biodiversiteit te bieden.
 • Mobiliteit: Zonder toegang tot biomethaan brandstof rijdt mijn familie op LPG. Op snelwegen beperk ik mijn snelheid tot 100-105 km/u.
 • Dieet: gemotiveerde vermindering van de vleesconsumptie, rechtvaardiging voor kinderen om vleesetende huisdieren te weigeren.
 • Water: Ik ontwierp de watervoorziening op basis van een zeer grote regenwateropslag, die alle behoeften van het gezin dekt (+ vermindering van de stroomafwaartse overstromingen), distributiewater beperkt tot drinkwater, douche en urinoir om het waterverbruik te beperken. Weigering van waterdichte ruimten rond het huis.
 • Afvalwater: Aangezien het riool op mijn straat direct onbehandeld in een rivier uitmondt, zuiver ik mijn afvalwater volledig autonoom en recycleer ik de voedingsstoffen in plaats van ze te lozen of te vernietigen.
 • Afval: al het biologisch afbreekbaar tuin- en keukenafval wordt gerecycleerd tot humus (groentetuin en fruitbomen); het sorteren heeft de productie van “gemengd” afval teruggebracht tot ongeveer 1 zak per 3 weken (familie van 6 personen); al het andere wordt gerecycleerd.
 • Biodiversiteit: een deel van mijn tuin wordt beheerd in laat gemaaid met een zichtbare diversificatie van de flora; ik heb een haag met meer dan 20 inheemse boomsoorten rond de tuin geïntroduceerd.
  Moeilijkheden
 • Geregistreerd voor 20 jaar op carpooling sites, heb ik het slechts tijdelijk kunnen laten gebeuren met een buurman.
 • Elektrisch stroomverbruik dat ondanks alle inspanningen niet meer afneemt.
 • Mijn vrouw en kinderen motiveren om concrete acties te ondernemen (of ze positief te aanvaarden).
  Belangrijkste overgangsfactoren
 • Toegang tot transparantere informatie over de maatschappelijke en milieueffecten van al onze keuzes, om te accepteren dat sommige van onze aspiraties dromen moeten blijven, omdat ze te veel impact hebben.

Originally posted 2019-01-12 02:39:10.

%d bloggers vinden dit leuk: