Pierre-Étienne Vandamme / Postdoctoral Researcher

KU Leuven & UCLouvain / Political philosophy

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn filosofisch onderzoek verkent de relatie tussen democratie en sociale, mondiale en intergenerationele rechtvaardigheid. Ik ben van mening dat democratie een soort regering is die eerder tot rechtvaardige beslissingen leidt dan tot alternatieven. Toch is dit “rechtvaardigheidspotentieel” veel groter voor wat betreft de betrekkingen tussen burgers dan de betrekkingen met buitenlanders of toekomstige generaties. Democratieën hebben de neiging om beslissingen te nemen die sterk gericht zijn tegen buitenlanders en toekomstige generaties. En het belangrijkste antwoord op dit probleem, naast de utopische (maar wenselijke) globalisering van de democratie, is een verandering in het bewustzijn en de houding van de burgers.
In het licht van deze observaties heb ik besloten om een groot deel van mijn professionele leven te wijden aan het onderwijs (op welk niveau dan ook) om het bewustzijn te verhogen en een verandering van houding aan te moedigen. Daarnaast heb ik besloten om te proberen mijn eigen keuzes in de gewenste richting te oriënteren. Persoonlijke keuzes zijn onder andere:

 • afzien van smartphones en tablets (maar niet van een laptop)
 • afzien van een persoonlijke auto
 • proberen niet meer dan één keer per jaar het vliegtuig te nemen en treinen naar (gedeelde) auto’s te laten rijden
 • bevoorrechte lokale en seizoensgebonden voeding
 • vermindering van de vleesconsumptie
 • niet meer dan twee kinderen hebben (ik weet niet zeker of ik er toch al meer mee kan doen…..)
  De belangrijkste problemen waarmee ik te maken heb zijn de volgende:
 • de last van het reizen per trein met twee jonge kinderen
 • relatieve sociale uitsluiting omdat ik geen toegang heb tot Whats’app
 • academische druk om de wereld rond te reizen om de “internationale mobiliteit” te tonen (wat van belang is voor de toegang tot beurzen en onderwijsplaatsen)
 • vermindering van het energieverbruik thuis als huurder
 • zwakheid van de wil
  Omdat we allemaal te maken hebben met zwakte van de wil, is strenge (of supranationale) regelgeving noodzakelijk om de ecologische transitie te sturen. En het is omdat we ons niet allemaal de kosten van de vereiste veranderingen in onze manier van leven kunnen veroorloven, dat deze overgang zwaar gesubsidieerd moet worden door de staat (of supranationale actoren zoals de EU).

Originally posted 2018-07-24 10:54:51.

%d bloggers vinden dit leuk: