Peter Finke / Professor Soil Science

Ghent University / Agricultural and environmental sciences

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn belangrijkste zorg met betrekking tot klimaatverandering is dat bodems grote hoeveelheden CO2 en methaan kunnen opslaan maar ook verliezen, en dat het huidige bodembeheer (voor landbouw, bosbouw en in het landschap) niet leidt tot maximale opslag van koolstof en minimale verliezen in de atmosfeer. Ik vrees dat dergelijke verliezen, met name in de arctische gebieden, drastisch zullen toenemen wanneer de temperaturen stijgen, waardoor de opwarming van de aarde onherstelbaar zal versnellen. Bijkomende effecten van de klimaatverandering op de bodem zijn dat extreme weersomstandigheden zoals droogte en hevige neerslag schade zullen toebrengen aan de plantengroei en andere negatieve effecten zullen hebben, zoals erosie.
Ik vertrouw er niet op dat de politici dit probleem bestrijden en ik denk dat individuen moeten handelen naar hun vermogen. Wat ik doe om mijn eigen negatieve impact op het milieu te verminderen, is proberen mijn ecologische voetafdruk te verkleinen: Thuis hebben we de vleesconsumptie teruggebracht tot maximaal één keer per week. De verwarming van het huis is op 19°C. Wij nemen geen vakantie met het vliegtuig. We hebben 1 auto. We vermijden plastic verpakkingsmateriaal, wat niet eenvoudig is. Belasting op al het plastic gebruik! Ik ga met de fiets naar mijn werk wanneer ik kan (4x per week) en wanneer ik in Europa moet reizen overweeg ik om de trein te nemen en niet het vliegtuig.
Ik denk dat de publieke mentaliteit moet veranderen met betrekking tot vleesconsumptie, gebruik van plastic en willekeurige afvalverwijdering. Ik denk dat het isolement van (oudere) huizen moet worden verbeterd door middel van prikkels.
De rol van politici per beroep maakt mij niet optimistisch. Zij moeten (1) gericht zijn op het beperken van de negatieve effecten van grote industrieën en energiecentrales en (2) het publiek ideeën en stimulansen aanreiken en communiceren. Voor het eerste aspect is het land van hen afhankelijk, voor het tweede niet. Voor het eerste kunnen we de stemming gebruiken, voor het tweede, voor het tweede, gezonde verstand.

Originally posted 2018-05-04 06:32:55.

%d bloggers vinden dit leuk: