Roland Libois / Chargé de cours

ULiège / Sciences zoologiques

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Ik ben getuige van de onmiddellijke dreiging van het uitsterven van soorten, van de hele biosfeer, voor een in wezen destructieve beschaving. Mijn werk bestaat uit de studie en bescherming van bedreigde soorten: dassen (België), otters (België, Frankrijk, Marokko), Europese nerts (Frankrijk), zweefvliegen (slaapmuis, vette relmuis, tuinkapuit – België en West-Europa), ijsvogels (België, Europa en Benin), bedreigde vogels in Benin. Ook in de studie van “probleem”-soorten: grote aalscholver (België, Frankrijk, Kivumeer – DRC), granivore vogels (Burundi), meerval (Frankrijk), zwarte rat als ziekteverwekker (Azoren – Portugal, Cotonou – Benin). Ik geef ook cursussen en conferenties voor bedreigde biodiversiteit om de fundamentele oorzaken van de vernietiging van de biodiversiteit onder de aandacht te brengen: Wereldbank, IMF, WTO; naast de nauwe oorzaken (ontbossing, diverse vervuilingen waaronder radioactiviteit, agrochemie, bodemvernietiging, overbevissing, handel in soorten (trofeeën, ivoor, neushoornhoornhoorn, levende dieren in kooien, aquarium, terrarium, …).
Mijn privé-acties: sinds 1975 ben ik betrokken bij de “Friends of the Earth” en vervolgens bij het “Ecolo”-feest. Huis: kader met dubbele beglazing; dakisolatie; fotovoltaïsche panelen. Mijn tuin: groenten en fruit (bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen, bessen, kersen, appels, peren, druiven, walnoten) dus gedeeltelijke biologische zelfproductie! Voedsel: minder vlees, zoveel mogelijk in biologische en kortsluiting. Reinigingsproducten: zoveel mogelijk in biologische producten. Afval: selectief sorteren, compost en minder afval. Transport: LPG-auto, niet meer mogelijk: trein. Een ethische bank: Triodos (lid van de G.A.). Energie: lid van de G.A. voor Ferréole en Energie-2030.
Om de restanten van ons leven op aarde veilig te stellen, moeten we: alle civiele en militaire bedrijven denucleariseren; sociale rechtvaardigheid tot stand brengen; de financiële lobby’s ontmantelen; de internationale instellingen zoals het IMF, de Wereldbank, de WTO, …; Europa grondig hervormen: de Verdragen van Maastricht, Lissabon, het GLB, de Europese Centrale Bank…; Europa grondig hervormen….; de kwijtschelding van staatsschulden voor afschuwelijke, illegale of onrechtmatige schulden; de economie definiëren voor de reële economie, en de economie heroverwegen; de relatie tussen mensen en de natuurlijke omgeving heroverwegen: symbiose en samenwerking verzekeren, en niet grenzeloze concurrentie; begrijpen dat geluk in gelukkige nuchterheid kan liggen.

Originally posted 2018-11-11 15:11:58.

%d bloggers vinden dit leuk: