Séverine Fourdrilis / Postdoctoral scientist

Royal Belgian Institute of Natural Sciences / Evolutionary biology, Marine biology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn belangrijkste punten van zorg zijn: Het trage tempo van maatschappelijke en politieke veranderingen om de klimaatverandering aan te pakken; Groen is een aparte politieke partij, terwijl het de zaak is van alle mensen, onafhankelijk van de politieke opinie; De invloed van de economische belangen van lobby’s en populisme op regeringen die de ecologische transitie verhindert; Het psychologische verdedigingsmechanisme dat de meerderheid van de burgers belet om het klimaatvraagstuk aan te pakken.
Wat ik veranderde: Mijn energieleverancier naar MEGA (100% hernieuwbare elektriciteit en biomassagas tegen dezelfde prijs als “minder groene” energie uit Engie); Thermostaat op 19-20°C thuis; LED-lampen; Minder plastic afval (vaste shampoo, zelfgemaakte deodorant, kraantjeswater, hervulbare waterfles); Vegetarisch; Tweedehands aankopen; Geen auto meer, gebruik van openbaar vervoer; Professioneel project van wetenschappelijk onderzoek gericht op het redden van koralen tegen de klimaatverandering.
Ik ben van plan om deel uit te maken van een groep wetenschappers op mijn werkplek, die zal nadenken over mogelijke acties die we als wetenschappelijke instelling kunnen ondernemen om de klimaatzaak te ondersteunen.
Moeilijkheden zijn dan wel:
1) Financieel: aankoop van producten met een lage milieubelasting die te duur zijn; renovatie van woningisolatie; verkrijgen van fondsen voor wetenschappelijk onderzoek.
2) Minder vliegen: dilemma tussen vervuilend en het voordeel van persoonlijke ontwikkeling door het ontdekken van nieuwe landen/culturen in het buitenland.
3) Vermindering van het waterverbruik bij vrouwen met lang haar (wat meer waterverbruik vergt om te wassen) en wanneer de badkamer koud is.
4) Beperkte beslissingsbevoegdheid: als huurder en niet als eigenaar houdt dit in dat er geen beslissingsbevoegdheid is om zonnepanelen op het gebouw te installeren, ook al biedt Leefmilieu Brussel gratis installatie aan.
5) Psychologisch: Schuldgevoel over het hebben van een levensstijl die nog steeds niet duurzaam genoeg is; zich anders voelen dan de meerderheid van de mensen en geconfronteerd worden met het oordeel van anderen over de gevolgen van mijn levensstijl voor het leven van anderen (bv. vegetariër zijn en gezien worden als een probleem bij familiediners); verlies van vertrouwen in politici als gevolg van het feit dat sommigen van hen betrokken zijn bij schandalen of financiële belangen boven het milieu ondersteunen.
6) Beschikbaarheid van gegevens: het is moeilijk om de milieu-impact van biologische producten bij het winkelen in de supermarkt te kennen.
De belangrijkste veranderingen zijn nodig: Het doorbreken van de directe link tussen lobby’s en overheden; Positieve communicatie over de voordelen van ecologische transitie, om psychologische verdedigingsmechanismen bij mensen te vermijden en tegelijkertijd de ernstige en kortdurende ernst van de klimaatverandering te laten zien; Verandering van het economisch model; Zorgen voor financiële gelijkheid om mensen te helpen hun levensstijl te veranderen; Anticiperen op en zoeken naar oplossingen over hoe om te gaan met toenemende migratie, om een maatschappelijke crisis en de opkomst van xenofobie te vermijden.

Originally posted 2018-05-18 21:48:34.

%d bloggers vinden dit leuk: