Sophie Vanwambeke / Professor

UCLouvain / Medical geography

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Mijn onderzoek richt zich op de manier waarop de interactie tussen mens en milieu het risico op contact met ziekten beïnvloedt. Tekenziekten zijn zo’n voorbeeld dat veel Belgen kennen. Hoe beïnvloedt ons gebruik van het landschap, bijvoorbeeld wanneer we bossen en andere natuurlijke omgevingen bezoeken, onze “kans” om een teek tegen te komen? Hoe beïnvloedt de manier waarop we landschappen vormgeven de kans dat er teken worden gevonden? Mijn team gebruikt geografie-instrumenten, zoals gegevens over de omgeving op basis van satellietbeelden en kaarten, om te bestuderen hoe de risico’s in ruimte en tijd variëren. Ziekten die verband houden met het milieu zijn een probleem in de context van de wereldwijde milieuverandering. Hoewel het klimaat van invloed is op deze systemen, omdat ze van invloed zijn op natuurlijke systemen, zijn veel andere factoren belangrijk. Wanneer een ziekte, zoals Chikungunya, of een ziektedrager, zoals de tijgermug, in staat is om nieuwe gebieden te koloniseren, spelen ook de rol van bewegingen van mensen en goederen, en het lokale leven, de gezondheid en de infrastructuur een zeer belangrijke rol.
Terwijl mijn onderzoek mij van dichtbij de “donkere kant” van de natuur laat zien, ben ik een enthousiaste buitenbezoeker. Ik ben gegroeid op het platteland en nu een ouder in een stedelijke omgeving, en ik ben erg gevoelig voor kwesties die te maken hebben met het feit dat veel kinderen vandaag de dag geen contact meer hebben met de natuur, en vragen die te maken hebben met de toegang tot het buitenleven voor kinderen in hun dagelijks leven raken mij. Dit is voor mij een zeer directe maatschappelijke zorg. Hoewel het op zeer lokaal niveau kan worden aangepakt door groene ruimten toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor kinderen en door het voor gezinnen gemakkelijker te maken om te wandelen en te fietsen, sluit het direct aan bij bredere kwesties zoals de uitstoot van broeikasgassen in verband met vervoer. Als ouder ben ik actief geweest in mijn lokale afdeling van la Ligue des familles om het fietsen voor gezinnen te promoten, evenals het fietsen naar school en andere gezinsactiviteiten. Dit wordt meestal positief bekeken, maar helaas moet men er rekening mee houden dat (sommige) mensen het gevoel hebben dat er voor kinderen (ook al volgen ze de verkeerscode!) geen ruimte over is voor voetgangers of fietsers en dat veel plaatsen gewoon geen of slechte infrastructuur voor wandelaars en fietsers hebben.

Originally posted 2018-06-10 01:38:37.

%d bloggers vinden dit leuk: