Thierry Kesteloot / Policy advisor

Oxfam-Solidarité / Food and Agriculture

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Klimaatverandering dwingt ons onze voedselsystemen grondig te herzien. Klimaatverandering is een van de belangrijkste redenen voor de alarmerende realiteit van toenemende honger in alle delen van de wereld. Dit ondanks het engagement om honger tegen 2030 uit de wereld te roeien. Gediversifieerde agro-ecologische voedselsystemen kunnen de planeet koelen en de wereld voeden, maar de toenemende machtsconcentratie en de gevestigde belangen van de belangrijkste actoren in de huidige voedselsystemen blokkeren de vereiste veranderingen.
Voedsel is ongetwijfeld een belangrijke hefboom om dagelijks veranderingen uit te denken, te beleven en uit te dragen. De vele initiatieven om ons anders te voeden, inspireren en verbinden mensen met elkaar. Ik heb het voorrecht om dagelijks te genieten van een brede diversiteit van smaak, kleur en geur van gerechten, en soms te helpen bereiden, Ook ervaar ik, op een heel bescheiden manier en in veel betere omstandigheden dan zoveel boeren en boerinnen wereldwijd, de impact van de klimaatverandering met mijn twee bijenkorven en de productie van een handvol groenten. Dit draagt bij tot het begrijpen, heroverwegen en proberen om “lokaal te handelen, globaal te denken” in praktijk te zetten. Van voedsel is de stap snel gezet naar mijn mobiliteit, onze huisvesting, recyclage, naar het uitwisselen met anderen, naar mij stemgedrag. Zeker ook in de solidariteit die ik wil delen met zij die de gevolgen van klimaatverandering vandaag en morgen moeten ondergaan. Ik ben gepassioneerd om een moment mee te kunnen maken waarop we allemaal onze wereld opnieuw moeten uitvinden waar zorg voor onze planeet wordt gedragen. Ik ben vol vertrouwen en bedank mijn kinderen en alle jongeren die op straat betogen en zingen voor verandering.
De hele dag op mijn bureau, geraak ik wel gefrustreerd door de inactiviteit van velen, burgers, vrienden, politici. Zij die de problemen proberen op te lossen met dezelfde denkwijze die we hebben gebruikt toen we klimaatverandering hebben voortgebracht. Klimaatverandering kan niet worden opgelost met het economische groeimodel gestoeld op de uitbating van de hulpbronnen van anderen. Een rechtvaardige transitie, het waarborgen van een rechtvaardige en duurzame planeet voor iedereen zal niet worden bereikt door het behouden van “our way of life”. Onze manier van bestuur is duidelijk niet klaar om de noodzaak van een radicale verandering in de richting van een rechtvaardige en duurzame transitie te omarmen. Deze radicale verandering zal niet voortkomen uit compromissen waarin de kleinste gemene deler van onze besluitvormers tot uitdrukking komt. Het vereist ook een verandering in governance. De beste manier om een nieuw “planetair contract ” met duurzame oplossingen te ontwikkelen is om een echte dialoog aan te gaan met degenen die vandaag en morgen de gevolgen van de klimaatverandering ondergaan.

Originally posted 2018-05-08 18:35:26.

%d bloggers vinden dit leuk: