Tom Dedeurwaerdere / Professor

Centre for the Philosophy of Law / Engineer in theoretical physics and Phd in philosophy of science

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als burgerlijk ingenieur en wetenschapsfilosoof ben ik vooral begaan met het gebrek aan productie en verspreiding van bruikbare kennis met directe grootschalige impact voor de ecologische en sociale crises. Door middel van proefprojecten werd bewezen dat wanneer het brede publiek kan deelnemen aan duurzaamheidsplanningsoefeningen (in steden, plattelandsgebieden, wijken of zelfs op de schaal van een land) met wetenschappers, sociale ondernemers en beleidsmakers, dat diepgaande veranderingen op het gebied van mobiliteit, huisvesting en voeding perfect mogelijk zijn. Dit optimisme is vandaag de dag echter niet echt gerechtvaardigd. Samenlevingen investeren immers niet in een dergelijke grootschalige mobilisatie van participatieve kennis in het algemeen belang. Belangrijke instrumenten zoals actie-onderzoek, technologie-evaluatie of burgerjury’s, die in de jaren negentig sterk werden ondersteund, worden vandaag de dag daarentegen allemaal minder gefinancierd. De trend gaat dus in de richting van minder betrokkenheid van de burger, meer aandacht voor nieuwe technologieën om de consumptie te verhogen en een beroep op particulier technisch advies.
Wat doe ik nu persoonlijk, gezien zowel het potentieel voor verandering (mijn optimisme) als het gebrek aan maatschappelijke respons (mijn pessimisme). Ten eerste, ik begin zelf met veranderingen, want het is een goede manier om kennis over oplossingen te genereren door (1.1.) te stoppen met het eten van vlees en vis, en minder kaas te eten (sinds 2017), terwijl ik het evenwicht van mijn voeding check volgens de Canadese voedingsrichtlijnen (publieke on line tool om je voedingsevenwicht te evalueren)
(1.2.) stoppen met reizen met het vliegtuig voor het werk (sinds 2018) en reizen in de eerste plaats met de trein en de plooifiets, wat perfect geschikt is voor het bereiken van universiteiten in steden als Rotterdam en Metz, maar zelfs voor conferenties in Zwitserland en Denemarken twee keer per jaar.
Ten tweede, heroriëntatie op territoriale kwesties en oplossingen in mijn onderzoek, in samenwerking met maatschappelijke partners, en samenwerking met mijn collega’s en junior onderzoekers om te innoveren in onderzoeksmethdologieën om dit te doen. Wat ik hieruit heb geleerd is dat dit alles perfect uitvoerbaar is en bovendien de kwaliteit van het werk en de sociale relaties ten goede komt. De maatschappij stuurt echter nog steeds massaal in de tegenovergestelde richting, zodat het waarschijnlijk nog enkele jaren een grote uitdaging zal blijven.

Originally posted 2018-11-07 15:53:40.

%d bloggers vinden dit leuk: