Wendt Müller / Associate Professor

University of Antwerp / Behavioural Ecology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Het laatste stuk dat mij ertoe aanzette om actie te ondernemen was een recente studie die een dramatische daling van de insectenrijkdom in Duitse natuurgebieden aantoonde. Het raakte me niet alleen omdat ik in mijn jeugd door veel van de gebieden slenterde, maar ook omdat deze achteruitgang in de natuurgebieden werd waargenomen. Het gaf ook een waarschijnlijke verklaring voor iets wat ik steeds weer zie – een overvloed aan vele vogelsoorten die ten onder gaan. Tot slot, een “Stille Lente” wordt werkelijkheid, ook al zijn er nu om heel andere redenen heel andere redenen redenen.
Maar hoe moet ik actie ondernemen? Er is duidelijk geen enkele oorzaak. Het gebeurt door de geïndustrialiseerde landbouw, door een steeds toenemende verstedelijking, door de klimaatverandering, door onze enorme consumptie en vraag, en dat alles is op wereldschaal met elkaar verweven. Theunis Piersma heeft ooit in een lezing deze mondiale dimensie op een oogverblindende manier geïllustreerd bij het beschrijven van de neergang van migrerende grutto’s in Nederland. Hoe veranderingen in een van haar habitats (broed-, overwinterings- of tussenstoplocaties) zullen leiden tot een cascade-effect dat uiteindelijk allemaal kan leiden tot uitsterven.
Sommige zaken lijken te groot alsof één persoon er iets aan kan doen, maar veel kleine veranderingen maken het verschil als we allemaal beginnen. Daarom hebben we een reeks kleine veranderingen in ons dagelijks leven doorgevoerd. De meeste daarvan hebben verschillende problemen tegelijkertijd aangepakt. Vegetarisch worden is goed voor ons klimaat, maar tegelijkertijd komt het tegemoet aan onze ethische zorgen over de geïndustrialiseerde dierlijke productie. Persoonlijk probeer ik met de trein naar het werk en naar het werk te reizen, beter voor het klimaat, en ik ontsnap ook aan de files. Denk twee keer na voordat u (of uw eten) het vliegtuig neemt! We proberen meer regionaal en ecologisch geproduceerd voedsel te kopen, we streven ernaar om ons plastic afval met 50% te verminderen. En dankzij onze zoon onze tuin, werd een paradijs voor salamanders in de stad! Kleine veranderingen inderdaad, maar dat kunnen we allemaal doen, en het zal een verschil maken. En het is geweldig om te zien hoe onze kinderen erover denken! Ze zijn vaak veel radicaler. Wij volwassenen hebben de neiging om te veel na te denken over pragmatische oplossingen en haalbaarheid!
Sommige vragen blijven onbeantwoord, sommige vragen blijven onbeantwoord, sommige compromissen blijven uitdagend. En het is niet altijd de meest voor de hand liggende oplossing die het beste is. Maar het belangrijkste is dat je je bewust bent en elke dag actie onderneemt!

Originally posted 2018-07-04 02:34:44.

%d bloggers vinden dit leuk: