Bert Van Schaeybroeck / Scientiest

Royal Meteorological Institute of Belgium / Climatology

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Als onderzoeker was ik betrokken bij de coördinatie van een nationaal klimaatproject dat het effect van klimaatverandering op meerdere aspecten van onze samenleving bestudeerde. De conclusie was dat, als de verbranding van fossiele brandstoffen tot het einde van de eeuw doorgaat, de impact voor België drastisch zal zijn. Wat mij het meest opviel was de sterke impact op de stedelijke omgeving, de plek waar de meeste mensen wonen. Nu al veroorzaken hittegolven in combinatie met een slechte luchtkwaliteit ernstige gezondheidsproblemen en verhoogde sterftecijfers, vooral voor de sociaal kwetsbare groepen, kinderen en ouderen. Aangezien de frequentie van hittegolven in de stad Brussel naar verwachting vier keer zo groot zal zijn, kan dit een dramatische impact hebben op de stedelijke bevolking.
In de loop der jaren hebben wij als gezin geprobeerd om veel gewoonten en routines aan te passen in een poging om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het begon met het aansluiten bij een lokale zelfoogstboerderij. Dit inspireerde ons om veel meer aandacht te besteden aan het kopen van seizoensgebonden en lokale groenten en fruit en om herbruikbare zakken te gebruiken in verpakkingsvrije winkels. Bij het zoeken naar een huis hebben we voorrang gegeven aan de kleine afstand tot de school, het station en de winkels in plaats van het wonen in een afgelegen en groene omgeving. Hierdoor kunnen we het gebruik van onze auto tot gemiddeld één keer per week beperken. We werden bedachtzamer voor het kopen van voorwerpen. Als we denken dat we iets nodig hebben, kijken we eerst naar de mogelijkheid om het te lenen of tweedehands te kopen. In het verleden hebben we vliegreizen gemaakt, maar recentelijk hebben we gemerkt dat mooie natuur en rust ook op kleine afstanden te vinden is.
Een obstakel in deze zoektocht naar minder consumeren en minder afval produceren is dat onze samenleving dit niet faciliteert. Het netwerk van openbaar vervoer is te beperkt en fietsen is soms zeer gevaarlijk door een gebrek aan goede infrastructuur. Het hergebruik of tweedehands gebruik van artikelen wordt niet gestimuleerd omdat nieuwe artikelen tegen dumpingprijzen beschikbaar zijn. Verpakkingsvrije en ecologische artikelen daarentegen zijn over het algemeen erg duur.
Ik hoop dat meer mensen zullen proberen hun verbruik te verlagen of te veranderen, maar mijn belangrijkste hoop is dat de Belgische autoriteiten de ernst van het klimaatprobleem erkennen en gaan investeren in hernieuwbare energie, openbaar vervoer en aanpassingsmaatregelen.

Originally posted 2018-05-19 16:56:52.

%d bloggers vinden dit leuk: