Felix Scholtes / Chargé de Cours

Université de Liège / Neurosurgery-Neuroscience

De vertaling van deze getuigenis werd automatisch gegenereerd door een vertaalprogramma. Bedankt voor uw begrip.

Zorgen: biodiversiteit en erosie van de basis van ons bestaan. De mensheid lijkt ongeschikt om zich op essentiële kwesties te concentreren en zich snel genoeg aan te passen. Ik maak me grote zorgen over de toekomst van mijn kinderen, die ik als bedreigd beschouw door politieke kortetermijnbelangen en onvoldoende waardering van de meesten van ons voor wat essentieel is, met name degenen onder ons die “genoeg hebben”. Het gaat er niet om te weten hoe we verder moeten gaan, maar “of wetenschappelijk bewijs met succes sociale, economische en politieke weerstand kan overwinnen”. Donald Kennedy (Wetenschap).
Persoonlijke veranderingen en acties: één auto voor het gezin, fiets zoveel mogelijk ondanks de ontbrekende infrastructuur; vermijd het vliegverkeer en compenseer indien nodig de CO2-uitstoot, niet meer skiën ondanks de liefde ervoor, vakantiebestemmingen op basis van nabijheid en duurzaamheid; renovaties met isolatie van het huis en minder verwarming; creëer nissen in de tuin en kweek van lokale planten, hagen, oude soorten fruitbomen; creëer groene ruimten en breek de waterdichte grond; minder maar hoge kwaliteit en duurzaamheid consumeren; zorgvuldig kiezen en verder denken dan de directe prijs; lokale, seizoensgebonden en duurzame producten zoveel mogelijk te kopen; onverantwoorde economische reuzen boycotten om een paar cent te besparen; imperfecte items accepteren; afval verminderen, waaronder plastic en wegwerpartikelen; IT-apparatuur verminderen; altijd proberen te repareren in plaats van te vervangen; verdediging van een lokale biotoop; betrokken zijn bij de werkgroep over de mobiliteit van de universiteitscampus.
Persoonlijke obstakels: Ik voel me een deel van een minderheid en ben overweldigd door de heersende kortzichtige pseudo-gratificaties van het moderne consumentisme, evenals de kracht van de eindeloze groei van “extrinsieke motivatie” (vooral onevenredige financiële voordelen). Het andere obstakel voor mij om op te treden is mijn eigen ervaren onvermogen om de werkelijke prioriteiten van wat er moet worden gedaan, te meten.
Belangrijke politieke veranderingen waarop men hoopte:

  • Erkennend dat biodiversiteit en klimaat van vitaal belang zijn voor het overleven in redelijke omstandigheden. Alleen dan kan een beleid worden gemaakt met een langetermijnvisie, voor de mensheid, niet voor lobby’s.
  • Duurzaam energiebeleid: laat ons de “echte” prijs betalen met en moderniseer de klassieke concepten van economische gezondheid (“groei”).
  • Participatieve democratie vermindert de zware verantwoordelijkheden van politici en zorgt tegelijkertijd voor het behoud van hun positie en inkomsten, waardoor er meer risico’s genomen kunnen worden om beslissingen te nemen die onpopulair en riskant zijn voor herverkiezing.
  • Accepteer ingetogen, herorienteerd, eenvoudigweg bescheidener (maar niet ongelukkiger of ongemakkelijker!) leven in onze westerse wereld. wereldwijd in evenwicht te brengen, waardoor de noodzaak voor de steeds toenemende verspilling van middelen die nodig zijn voor “groei” wordt verminderd.

Originally posted 2018-06-28 18:00:19.

%d bloggers vinden dit leuk: